Het is maart en dus willen we de tuin in: terras schoonspuiten (liever niet met schoonmaakazijn of groenealgenbestrijder, maar gewoon met harde borstel en water of de hogedrukspuit), uitgebloeide stengels van vaste planten afknippen, vlinderstruiken terugsnoeien, de eerste moestuinplantjes of kruiden zaaien en eventueel nieuwe (vaste of éénjarige) planten in de tuin zetten.

Meestal ging ik voor die nieuwe plantjes naar het plaatselijke tuincentrum. Ik dacht er nooit bij na en kocht gewoon planten die ik mooi vond, liefst die goed waren voor vlinders en vogels. Ik vond dat ik goed bezig was met het vergroenen van onze tuin volgens het principe ‘tegels eruit, planten erin’. Maar, het kan natuurlijk altijd beter! Veel van de planten die verkocht worden in reguliere tuincentra zijn uitheems: planten die van nature niet in Nederland voorkomen. Bovendien zijn het veelal veredelde plantenrassen die voorál aan de eisen van de mens voldoen en niet meer aan die van de insecten. Beter is het om ook eens te kiezen voor (natuurvriendelijke, bestrijdingsmiddelvrije) inheemse planten: planten die van nature in Nederland voorkomen. Deze inheemse soorten hebben zich door eeuwenlange natuurlijke selectie aangepast aan het klimaat en de milieuomstandigheden van het gebied waar ze groeien. En insecten hebben er een innige, sterke relatie mee opgebouwd.

De biodiversiteit in de hele wereld (en dus ook in Nederland) neemt helaas sterk af. Oorzaken hiervoor zijn o.a. verlies van leefgebied, overexploitatie (visserij en jagen), verontreiniging en klimaatverandering. Vooral met de insecten gaat het slecht. Belangrijkste oorzaak van deze afname is verlies van leefgebied, vooral door de intensieve landbouw. Door in de tuin ook eens te kiezen voor inheemse planten, maak je een groot verschil voor de biodiversiteit! Bijkomend voordeel van inheemse planten is dat ze heel lang doorbloeien.

Bij de online kwekerijen De Keltenhof en De heliant kun je een keur aan prachtige inheemse planten bestellen. Naast vaste planten vind je er ook stinzenplanten, water- en oeverplanten, grassen, struiken en bomen (bosplantsoen). Wat je kiest is natuurlijk afhankelijk van je eigen smaak, maar er zijn een paar planten die ik je van harte kan aanbevelen:

Vuilboom / sporkehoutRhamnus frangula

Citroenvlinder zet ei af op vuilboom
  • Bloeit van mei t/m september
  • Goede drachtplant voor bijen
  • Waardplant van citroenvlinder en boomblauwtje

Grote brandnetelUrtica dioica

  • Waardplant van veel soorten vlinders: er komen ongeveer 50 vlindersoorten op voor, o.a. distelvlinder, atalanta, dagpauwoog, kleine vos, gehakkelde aurelia, landkaartje
  • Kan prima in een pot of kuip staan, zodat de plant niet door je hele tuin gaat woekeren

WilgSalix soorten

  • Bloeien vaak al vroeg in het voorjaar
  • Belangrijke leverancier van stuifmeel en nectar
  • Diverse solitaire bijen zijn ervan afhankelijk

Gewone rolklaverLotus corniculatus

  • Waardplant icarusblauwtje (niet op de rode lijst, maar het gaat niet goed met deze vlinder!) en sint-jansvlinder
  • Bezocht door vele vlinders, hommels, solitaire bijen en zweefvliegen
Advertentie