Eindelijk heb je je tuin vlindervriendelijk gemaakt. Het hele jaar door heb je bloeiende planten voor vlinders in je tuin. En…. de vlinders komen inderdaad. Je kunt genieten! Wat een feestje! En als je geluk hebt, én je hebt ook waardplanten in je tuin gezet, zie je ineens dat er een vlinder eitjes afzet. Dat voelt écht als een bekroning op al je werk: de vlinders hebben het niet alleen fijn in je tuin (nectar), ze planten zich er zelfs voort!

Eiafzet op kool door groot koolwitje

De natuur haar gang laten gaan

En dan? Laat je de natuur haar gang gaan? Dan moet je er rekening mee houden dat het ‘fout’ kan gaan: de rupsen kunnen geparasiteerd worden door sluipwespen (ze leggen hun eitjes in de rups). De rups zal dat niet overleven. Daarnaast, vogels eten graag rupsen (eiwitrijk!), vooral in het voorjaar, als ze jongen hebben en er dus meer monden gevoed moeten worden. De uit de eitjes gekropen rupsen kunnen dus ook (deels) ten prooi vallen aan hongerige snaveltjes.

Beschermd op laten groeien

Een andere optie is om de vlinders een handje te helpen. Dat is uiteraard een persoonlijke keuze. Het biedt je in ieder geval de mogelijkheid de ontwikkeling van ei tot vlinder van zeer dichtbij mee te kunnen maken (en fotograferen). Daarvoor kun je (een deel van) de eitjes isoleren en beschermd in je tuin op laten groeien. Dit kun je bijvoorbeeld zo doen:

  1. Zet een zelfgemaakte beschermbox over de plant. Neem zo fijn mogelijk gaas, zodat zo min mogelijk beestjes naar binnen kunnen (denk aan sluipwespen).
  2. Maak of koop een kweekkooi. Zet daar de juiste waardplant-in-pot in. Knip het blad af waar het eitje / de eitjes op is / zijn afgezet en leg dit blad op een blad van de plant in de kweekkooi. Het afgeknipte blad zal geleidelijk aan verwelken, maar de rupsjes zullen, eenmaal uit het eitje, snel naar het verse blad overstappen.

De ontwikkeling van ei tot vlinder van nabij meemaken

Rupsen groot koolwitje

Zelf ben ik begonnen met biologische koolplantjes in pot voor klein en groot koolwitje. Toen een groot koolwitje tientallen eitjes op de kool had afgezet, heb ik de pot in zijn geheel in een kweekkooi gezet. De rupsjes kwamen uit de eitjes en hebben zich (beschermd) helemaal vol kunnen eten tot ze konden gaan verpoppen. Dit deden ze deels tegen de pot aan en deels op het gaas van de kweekkooi. Het was geweldig toen ik de vlinders uiteindelijk vrij kon laten en weg zag vliegen!

Atalanta komt uit de pop

Hetzelfde heb ik gedaan met grote brandnetel in pot voor o.a. atalanta. Een atalanta had 1 eitje per blad op de brandnetel in onze tuin afgezet. Ik heb één blad (met eitje) afgeknipt en op een brandnetelblad van de grote brandnetel-in-pot gelegd. Ook dit rupsje groeide veilig op en kon ik uiteindelijk als vlinder weer vrijlaten!

Door de eitjes beschermd op te laten groeien, kun je dus de gehele ontwikkeling van ei tot vlinder volgen. Bijzondere momenten in dit proces zijn o.a. het uit het eitje kruipen van de rups, de vervelling van een rups, een zich verpoppende rups en het uit de pop kruipen (en ‘oppompen’ van de vleugels) van een vlinder. Zo’n geweldig buitenkansje kun je toch niet aan je voorbij laten gaan?!


*** Kijktip ***