Een Vlindervriendelijke Tuin

door Nathalie Nauta

Tips

 1. Goede nectarplanten die al vroeg in het jaar bloeien zijn o.a. winterheide (Erica sp.), sneeuwbal (Viburnum sp.), maagdenpalm (Vinca sp.) en wilg (Salix sp.). Vroegbloeiers zijn essentieel als nectarbron voor als de hier overwinterende vlinders (citroenvlinder, kleine vos, gehakkelde aurelia, atalanta, dagpauwoog en evt. grote vos) ontwaken in februari/maart.
 2. Andere goede nectarplanten zijn (niet alleen voor vlinders, ook voor bijen en hommels van belang): grote kattenstaart, vlinderstruik, damastbloem, steenraket, herfstaster, dropplant, koninginnenkruid, ijzerhard, hemelsleutel, beemdkroon, duifkruid, echte en dagkoekoeksbloem, braam, duizendblad, margriet, zonnehoed, etc.
 3. Denk naast nectarplanten ook aan waardplanten (=voer voor de rupsen) in je tuin. Echte aanraders zijn:
  1. vuilboom (Rhamnus frangula) voor citroenvlinder en boomblauwtje
  2. grote brandnetel (Urtica dioica) voor dagpauwoog, kleine vos, landkaartje, atalanta, distelvlinder en gehakkelde aurelia (en nog heel veel nachtvlinders)
  3. pinksterbloem (Cardamine pratensis) of look-zonder-look (Alliaria petiolata) voor oranjetipje en klein geaderd witje
  4. biologische koolplanten (Brassica oleracea ssp.) voor klein en groot koolwitje
 4. Sinds een paar jaar komt er een nieuwe dagvlindersoort in ons land voor: het scheefbloemwitje. Als waardplant gebruikt de vlinder scheefbloem (Iberis sempervirens) en (biologische) rucola. Zet dat dus ook in je tuin.
 5. Vlinders (en ook bijen) zijn gek op bloeiende kruidenhoekjes met rozemarijn, bieslook, munt, lavendel, kattenkruid, marjolein, tijm, venkel, dille, salie. Hier vinden ze veel nectar. Koop bij voorkeur biologische kruiden. Kruiden kunnen ook heel goed in potten staan.
 6. Naast nectar eten sommige vlinders ook graag van rottend fruit (vooral in het najaar). Fruitbomen in je tuin zijn dus zeker zinvol (vogels houden er óók van; denk bijvoorbeeld aan inheemse vogelkers, zoete kers, zwarte bes, aalbes, wilde bosaardbei, blauwe bosbes, wilde framboos en Prunus soorten) of zet eens een schaal met stukjes banaan, pruim, peer, kiwi etc neer en vlinders als atalanta en gehakkelde aurelia zullen je zeer dankbaar zijn.
 7. Eén van de beste vlindervriendelijke planten om in je tuin te zetten is klimop (Hedera helix). De bloemen geven in het najaar heel veel nectar aan vele insecten. Daarnaast is het een belangrijke waardplant voor het boomblauwtje, die haar eitjes afzet op de bloemknoppen. Wat ik echter niet wist, is dat klimop pas na 10-30 jaar in bloei komt (en dus ook dan pas bessen vormt, belangrijk voor tuinvogels)!!! Je kunt dit ondervangen door struikklimop (Hedera helix arborescens) aan te schaffen: dit is een opgekweekte stek van een bloeiende klimop en deze staat dus meteen in bloei. Daarnaast zijn o.a. grote kattenstaart, vlinderstruik, hulst en vuilboom alternatieven als waardplant voor het boomblauwtje.
 8. Gebruik nooit bestrijdingsmiddelen of gif in je tuin! Daarmee dood je niet alleen rupsen en vlinders, maar ook allerlei andere nuttige dieren zoals lieveheersbeestjes en bijen.
 9. Een tuin ‘winterklaar’ maken? Liever niet! Laat uitgebloeide planten dus gewoon de hele winter staan, en laat liefst ook afgevallen bladeren liggen (veeg ze alleen weg als ze écht in de weg liggen, bijvoorbeeld op een pad waar je regelmatig over heen loopt/fietst). Ze vormen een overwinteringsplek voor veel insecten. Bovendien dienen de zaden van veel planten als voer voor vogels. Knip de afgestorven delen pas in het voorjaar weg, als de insecten uit hun winterrust zijn ontwaakt.
Maak je website op WordPress.com
Aan de slag