Heb je geen tuin maar bijvoorbeeld wel een balkon of dakterras en zou je toch iets voor vlinders willen doen? Of kun je niet buiten zitten bij huis, maar wil je wél graag genieten van vlinders in een mooie (vlinder)tuin? Kijk dan eens bij onderstaande tips.

Vlinders op je balkon

Verbena bonariensis 'lollipop'
Verbena bonariensis ‘lollipop’ (foto©zadenplanten.nl)

Ook op een (klein) balkon kun je iets voor vlinders betekenen. Zet enkele goede nectarplanten in potten. Een klein blijvende vlinderstruik (er zijn soorten die slechts 100 cm hoog worden), ijzerhard (Verbena bonariensis ‘lollipop’ wordt ca 60 cm hoog) en kruiden (o.a. tijm, marjolein en lavendel) zijn zeer geschikt voor op een balkon.

Heb je voldoende ruimte, zet dan ook een waardplant neer, zodat de vlinders zich ook kunnen voortplanten. De beste optie is grote brandnetel (kan prima in pot!): maar liefst 5 soorten dagvlinders (dagpauwoog, kleine vos, gehakkelde aurelia, distelvlinder en atalanta) zetten hier hun eitjes op af! Een goed alternatief is een (liefst biologisch) koolplantje voor groot en klein koolwitje. De vlinders zullen je dankbaar zijn!

Bezoek een (vlinder)tuin

Heb je bij je huis geen ‘buiten’, maar wil je wel graag van vlinders genieten? Dan kun je uiteraard naar één van de vlinderrijke natuurgebieden van ons land gaan. Een leuk alternatief is om eens een bezoekje te brengen aan een aangelegde vlindertuin. Dit zijn (heem)tuinen met bloemen, waardplanten en beschutte plekjes voor Nederlandse vlinders (en andere insecten natuurlijk). Voor sommige vlindertuinen moet entree worden betaald. Enkele voorbeelden per provincie:

Een aparte vermelding waard vind ik De St. Pietersberg bij Maastricht. Dit is niet alleen een bijzonder fraai natuurgebied om door heen te wandelen. Het is ook het vlinderrijkste gebied van Nederland. Eigenlijk één grote vlindertuin 😉 Een absolute must-see voor elke vlinderliefhebber!

Sint Pietersberg
Sint Pietersberg